Energietips
Stadstransport
Blogarchief
Waarom fietstransport?
Hoe bouw je een ezel?
100% energie-neutraal
Inspiratie
Transportdiensten
Ezelstal
Nieuwsbrief
Handige links
GRPHN_repro
• A4 kleurenprint 8ct per stuk
• gratis bezorgd in Zutphen, Warnsveld en Eefde
• geen opstartkosten
Ga naar de volledige prijslijst
De IJzeren Ezel is member of
Volg ons op twitter
 

Stadstransport met de kleinste voetafdruk

 

 

 „Slow” is het nieuwe „Fast” :) De vrachtfiets is bezig aan een onomstotelijke opmars. Zowel qua snelheid in de binnenstad als kosten-technisch is het een ijzersterk vervoermiddel. Vrachtfietsen ondervinden zelden parkeerproblemen en gaan soepel over smalle paadjes en door steegjes in woonwijken en krappe binnensteden. Door de steeds betere elektro ondersteuning, lukt het om op een vrachtfiets steeds meer en zwaardere lading mee te nemen.

In gebruik is de vrachtfiets tov een bestelauto extreem goedkoop. Het begint al bij de aanschaf. Voor € 3500 heb je een complete fiets met trailer en elektro ondersteuning. De ‘brandstof’-kosten voor de elektro ondersteuning zijn minimaal. Een volle accu kost minder dan 20 cent.

Voor een vrachtfiets betaal je geen wegenbelasting, nauwelijks verzekering en geen parkeergeld.

De vrachtfiets heeft veruit de kleinste voetafdruk van alle typen vervoer: op de opbrengst van één zonnepaneel kan je per jaar al gauw 16.000 kilometer afleggen!

De vrachtfiets is daarmee het ideale transportmiddel voor de korte en midden-lange afstand. Wie een beetje door fietst is met de vrachtfiets in minder dan een kwartier van Leesten in De Hoven. Als je daarbij bedenkt dat van een gemiddeld ZZP-inkomen 1/4 wordt besteed aan de kosten van een auto en een vrachtfiets ruim 90% goedkoper is dan een bestelwagen, snap je dat de vrachtfiets verreweg het snelste en voordeligste transport voor de lokaal opererende ondernemers is!

 

 

Hoe bouw je een ijzeren ezel?Als basis voor De IJzeren Ezel wordt het frame van een Van Andel (Bakfiets.nl) Cargobike gebruikt (Of de nieuwe extra lange CargoBike XL). Uitgangspunt is dat er met De IJzeren Ezel euronorm-kratjes vervoerd moeten kunnen worden. Bijvoorbeeld de typische blauwe groente-krat. Daarvoor is de bak van de fiets verwijderd en vervangen door een plateau waarop twee plekken van 60 bij 40 centimeter beschikbaar zijn. In totaal kunnen hierop 5 tot 7 kratten gestapeld worden.

Op de Surly bike-trailer achter de fiets zijn nog eens 4 plaatsen, totaal genoeg voor 8 tot 12 kratten.

De gemiddelde bestelling past in een half kratje, dus uiteindelijk kunnen er 38 bestellingen tegelijkertijd mee....! Bij die hoeveelheden en gewichten lukt het echter niet om de fiets (de hele dag) met spierkracht op gang te krijgen. Daarom wordt er in het achterwiel een 250W hulpmotor ingebouwd met een koppel van 65Nm. Hiermee is het mogelijk om tegen de brug op te komen en soepel weg te rijden bij het stoplicht.

 

 

100% energie neutraal transport op zonne-energieDe accu van De IJzeren Ezel heeft ongeveer een halve kWh nodig om volledig op te laden. Daarmee kan de vrachtfiets ruim 40 kilometer afleggen.

Een vrachtfiets gebruikt ongeveer 10Wh per kilometer en verbruikt daarmee 20 keer minder energie dan een elektrische personenauto (Nissan Leaf 200Wh/per km). Het batterij vermogen is ruim 170 keer minder dan van een elektrische auto. Dus daarmee is de milieubelasting van de productie en het grondstoffenverbruik van de batterijen ook veel lager.

Eén modern gemiddeld zonnepaneel produceert ruim 200kWh stroom per jaar. Op de productie van één paneel kan met De IJzeren Ezel ruim 16.000 kilometer per jaar afgelegd worden.

De elektrische hulpmotor van de IJzeren Ezel wordt volledig gevoed door zonne-energie. Op het woonhuis naast de Ezelstal, liggen twee pv-systemen van in totaal 2530Wp. Genoeg voor ongeveer 2150 kWh stroom per jaar.

Door het toepassen van energiezuinige apparatuur (vaatwasser, koelkast en droger) heeft het huishouden slechts 1600 kWh per jaar nodig. De rest van de stroom is voldoende om 44.000 kilometer per jaar met de vrachtfiets af te leggen. Volledig schoon, volledig op de kracht van de zon.*

* In de winter worden accu's zoveel mogelijk opgeladen op zonnige momenten. Voor zover dat niet toereikend is, wordt de stroom ‘gesaldeerd’ op basis van windenergie via OM | ZutphenEnergie,

 

Batterijen in eBike vs eCar
 

Inspiratie: ieder goed idee begint met een droomHet idee voor ‘De IJzeren Ezel’ is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Mijn fascinatie voor de fiets gaat ver terug in de tijd. In 1991 kocht ik mijn eerste ligfiets. Een paar jaar later fietste ik met mijn ‘velomobiel’ woon-werk afstanden van 90 kilometer per dag.
Op fietstochten door Duitsland en Scandinavië fietste ik dagafstanden van meer dan 250 kilometer (met tent en slaapzakje achterin). Dat je op eigen spierkracht zo ver kunt komen geeft een bevrijdend gevoel van ongelimiteerde mogelijkheden. De ‘innovatieve fiets’ heeft bij mij een schakelaartje omgezet in mijn systeem: vertrouw altijd op je eigen kracht... letterlijk.

In 1994 kocht ik mijn eerste transportfiets. Een SCO-Truck, op dikke brommerbanden. Het was het kleinere broertje van de SCO-Long John, het Deense oermodel van de tweewielige dieplader bakfiets. Ooit ontworpen om er 4 melkbussen op te kunnen vervoeren. Ik kende die fiets uit de Deense jeugdserie Busters Verden (doorscrollen naar 5:10).

Tot ver in de jaren 50 deden vrijwel alle middenstanders (bakker, slager, schilder) hun zaken op de fiets. Begin jaren 90 was de transportfiets bijna helemaal uit het straatbeeld verdwenen. Ik ontdekte dat je op de fiets prima gereedschap en boodschappen kon vervoeren. En de transportfiets bleek ook super handig bij de catering voor het Utrechtse Festival aan de Werf. Je kris-kraste zo met je broodjes door een binnenstad die overdag voor auto’s hermetisch was afgesloten.

Ideëen voor stadsdistributie had ik toen nog niet. Dat kwam pas later, toen internet een vlucht nam en je over de hele wereld kon surfen om te zien hoe men het elders deed. Op internet vond ik websites met veel informatie over transportfietsen en duurzame transport systemen

Ergens in die zoektocht kwam ik op de website van Padel People. Padel People is een coöperatie van fietstransporteurs in het stadje Northhampton in het noorden van de Verenigde Staten (Massachusetts). Deze club mensen vervoert groentepakketjes, gft-afval, oud-papier en hooibalen op lange lage trailers achter hun racefietsen. Ze doen ook complete verhuizingen; bankstellen, bedden en koelkasten. En niet alleen op een zonnige zaterdagmiddag, maar ook op grauwe dagen over besneeuwde wegen.
Blijkbaar is het zelfs in Amerika mogelijk om met vrachtfietsdiensten in je levensonderhoud te voorzien. Zou het niet fantastisch zijn om dat in Nederland ook te kunnen?

Het idee voor De IJzeren Ezel en EKOLOKO was geboren. 

Fietsdiensten voor leden van de Club van ZutphenVoor leden van de Club van Zutphen en voor klanten van KratjeLokaal, verzorgt De IJzeren Ezel transportdiensten in Zutphen. Daarmee biedt De IJzeren Ezel de ideale aanvulling op uw autovrije leven. U kunt daarbij denken aan het transport van
- zwaardere materialen vanaf het tuincentrum of de bouwmarkt
- (snoei)afval naar de stortplaats
- vervoer van een meubel, koelkast of wasmachine.
- uw koffers van en naar het station

U kunt de IJzeren Ezel inhuren voor vrachten tot 130+70 kilo en een maximale lengte van 2,50 meter. U dient wel minimaal een dag van te voren af te spreken.
Voor een rit binnen de grenzen van gemeente Zutphen zijn de kosten € 5,00 incl btw. (Overige afstanden in overleg)

 

 

De ezelstalNa gedane arbeid is het het goed rusten voor de IJzeren Ezel in de ezelstal. De ezelstal is gebouwd door de Zutphense timmerman Eddy de Jong en goeddeels geheel opgetrokken uit duurzaam lokaal en gerecycled hout. Tevens worden hier de EKOLOKO pakketjes tijdelijk opgeslagen voordat ze verder in de stad gedistribueerd worden.
Bouwen in hout is goed voor het ontrekken van CO2 uit de atmosfeer. De koolstof wordt voor lange tijd opgeslagen in het hout en kan daardoor niet meer bijdragen aan het broeikaseffect en de opwarming van de aarde.

 

Volg de ontwikkelingDe IJzeren Ezel rijdt op voorlopig alleen voor EKOLOKO KratjeLokaal en GRPHN. In de toekomst wordt er mogelijk een lijndienst opgezet om bestellingen bij winkels in de binnenstad, thuis te brengen bij huishoudens en bedrijven in Zutphen, Warnsveld en Eefde.

De IJzeren Ezel is nog volop in ontwikkeling. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Hou mij op de hoogte


naam:
email:


meer informatie over duurzame energie coöperatie zutphen
©